Halımı neden temizlemem/temizletmem gerekir?
Dış mekandan gelen tozlar, kir kalıntıları, yiyecek, içecek döküntüleri, bakteriler, uçucu organik bileşikler ve başka birçok kirletici madde zamanla halınızın liflerine işlemektedir. Basitleştirecek olursak, halının yıkanması bir lavabo gibi işlev görür. Yukarıda belirtilen kirletici maddelerin tamamını toplar ve filtre eder. Bu, toplama ve filtre etme işlemi nefes aldığınız havayı temizler ve daha sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlar.
Halımı ne sıklıkta temizletmem gerekir?
Halı daha seyrek kullanılma yıkama sıklığı, ev sakinlerinin sayısına ve kullanım düzeyine bağlı olarak evden eve farklılık gösterecektir. Fazla kullanılan odalarda 3-6 ayda n odalarda ise 9-12 ayda bir temizletmeniz gerekir. Eğer çocuğunuz veya ev hayvanınız varsa, bütün ev halılarını en az yılda 2 defa komple temizletmeniz gerekir.
Halı üzerine kazara sıvı döküldü, kurumasını nasıl hızlandırabilirim?
Halının kuruması; evin nemine, sıcaklığına ve elyafın yoğunluğuna bağlıdır. Kuruma sürecini hızlandırmak için, fanlardan yararlanabilir, pencereleri 5-6 santim açık bırakabilir, ısıtıcıyı açabilir (70-72 derece) ve daha sıcak havalarda klimayı açık bırakabilirsiniz.
Nemli halıdan sert zemine geçerken özellikle dikkat edin. Sert zeminler kaygan olacaktır. Tamamen kuruyuncaya kadar halı üzerinde mümkün olduğu kadar az gezinilmesi sağlamaya çalışın. Kuruma sürecinde varsa ev hayvanlarını halı üzerinde gezdirmemeye gayret gösterin. Ağır mobilyalardan ve keskin cisimlerden kaynaklanan çukur izleri giderilebilir mi?
Bu tarz çukurlaşmaların ortadan kaldırılması için garanti verilemez.
Bu duruma ısı, nem ve halıların belli araçlarla elle temizlenmesi katkıda bulunabilir. Halı yıkama işlemi sorunun çözümüne katkı sağlayabilir,
yine de halının eski haline dönmesi zaman alabilir.
Ciddi durumlarda böyle hasarlar kalıcı olabilir.
Halıların temizlenmesi sağlık, alerji konularında faydalı olur mu?
Evet; halınızı, döşemelerinizi düzenli ve bilinçli temizletmeniz birçok alerji yapıcı maddeleri ve diğer kirleticileri ortadan kaldıracak ve daha iyi nefes almanızı sağlayacaktır. Uygun şekilde temizlenmeyen ve bakımı yapılmayan halılar ve kumaşlar bina içinde ve ev ortamında çeşitli sağlık sorunları yaratma potansiyeline sahiplerdir.
Halım eski, değiştirmem mi gerekiyor?
Günümüzde halının değiştirilmesi oldukça maliyetli olduğu için, en iyisi kullanılan halı, kilim gibi eşyaları öncelikle profesyonel halı yıkama firmalarına temizletmektir. Bu, daha az maliyetlidir ve farklılık yaratabilir.
Halı yıkama işleminden sonra halılar çabuk kirlenir mi?
Bazı ev sahipleri, halı temizleme işleminden sonra halının daha çabuk kirleneceği konusunda kaygı duyduklarını ifade etmişlerdir. Bu kaygı, birçok temizleme şirketinin temizlik işlemini uygun olmayan şekilde gerçekleştirmesinden kaynaklanmaktadır. Bu şirketlerin çoğu, masraftan kaçmak ve zamandan tasarruf etmek için en ucuz temizlik sıvılarını kullanmakta, çalışanlarına doğru dürüst eğitim vermemekte ve deterjan kalıntısını gidermek için ayrı bir durulama işlemi gerçekleştirmemektedir. Eğer halı yıkama ve halı bakımı bilinçli bir şekilde yapılmaz ve halıda deterjan bırakılırsa, yeniden kirlenme süreci hızlanacaktır.
Halıları toplarken nelere dikkat etmem gerekir?
Temizlenecek olan alanlardaki kırılabilecek eşyaları güvenli bir yere taşımalısınız. Masalardaki resimler, lambalar, hatıra eşyaları vs. kaldırılmalıdır. Halılar, sarılıp rulo hale getirilirken halının üst yüzeyi iç kısımda kalmalıdır.
Halı yıkamanın katkıları nelerdir?
Halıların temiz olması, her ev sahibi için övünç kaynağıdır. Özellikle misafirlerin kirli halılarla karşılaşması istenmediğinden dolayı, halı yıkama birçok kadının vazgeçilmez hizmetleri arasında yer almaktadır.
Müşteri memnuniyetinin önemli olduğu iş yerlerinde de, halıların kirli olması telafi edilemeyecek bir durumdur. Kirlenmiş halılar, müşterilerde olumsuz bir izlenim bırakır. Bu yüzden, çalışma alanındaki halılar, 3 ya da 6 ayda bir halı yıkama profesyonelleri tarafından yıkanmalıdırlar.
Halı hangi sıklıkta yıkatılmalıdır?
Halılar görüntüde temiz gözükseler bile zamanla bakteri, mayt ve mantar barındırmaktadır. Bilinenin aksine halı yılda en az iki kere muhakkak profesyonel halı yıkama firmalarında yıkatılmalıdır. Sağlığınız için biz Karbeyaz Halı Yıkama olarak halılarınızı yılda en az iki kere yıkatmanızı tavsiye ediyoruz.
Halı yıkama firmalarında, yıkama işleminin hemen ardından halıdaki fazla su atılımını sağlayan makineler olduğundan halı ıslak kalmamış olur ve dolayısıyla bakteri oluşumu en aza indirilmiş olur. Kendi bahçesinde halı yıkama işlemi yapanlar veya yeterince ekipmana sahip olmayan merdiven altı kuruluşlarda halı ıslak kaldığından bakteri oluşumuna neden olmaktadır. Bu yetişkinlere zarar vermekle beraber çocuğu olan ailelerde daha büyük bir sorun olmaktadır.
Halı yıkama firmalarını seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Halı yıkama firması seçerken dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır. Halı yıkama firmasında öncelikle muhakkak kaliteli otomatik halı yıkama makinesi olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra muhakkak halının yıkanmadan önce tozunun alınmasını sağlayan toz alma makinesinin olması gerekmektedir. Kullanılan şampuanlarda çok önemlidir. Kimyasal olmaması ve muhakkak ekolojik bir şampuan kullanılıyor olması gerekir.
Son olarak halının dışarda, sokak kenarlarında değilde muhakkak kurutma odalarında kullanılması gerekmektedir.
Bu unsurların olduğu bir halı yıkama firması seçilebilir.
Yün halı nasıl yıkanır?
Yün halılar değerli halılar olduğundan dolayı yıkatacağımız firmayı çok iyi seçmemiz gerekmektedir. Maddiyatının yanı sıra maneviyatı olan antik halılarınız olabilir.
Özellikle bu tarz halılarınızın yıkanmasında kötü sonuçlar almamak için yıllardır bu işi yapan deneyimli ve gerekli ekipmanlara sahip firmaları tercih etmeliyiz.
Yün halılar ev ve bahçe ortamında yıkanmamaktadır. Çünkü yıkanan halının fazla suyu hızlı bir biçimde atılmazsa, halı kök boya olduğundan dolayı renk verecektir ve maalesef bozulmuş olacaktır. Bu şekilde renk vermiş halılarınız varsa Karbeyaz Halı Yıkama bünyesinde bu halıların renkleri düzeltilebilmekte eski haline getirilebilmektedir.
Şekli bozulan halı düzeltilir mi?
Şekli bozulan tüm halıları uygulanan profesyonel yöntemlerle eski haline getirilebilmektedir. Halının bozulmasındaki en büyük sebep dokuma tezgahlarında kullanılan malzemelerin kalitesinin düşüklüğüdür. Halının bozulması denince en sık rastlanan problem zamanla saçakların kopması yada halının renk vermesidir. Bu tip sorunlar genelde el dokuması tabir edilen halılarda yaşanmaktadır. Bizim gibi profesyonel firmalarında her türlü tamir ve tadilat yapılabilmektedir.
İyi bir el dokuması halının özellikleri nelerdir?
El dokumasının pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bunların malzemelerinde değişiklikler olmaktadır. Yün olanlar, pamuk olanlar ve ipek olanlar vardır. İyi bir el halısının hangisi olduğunu anlamak çok zordur .Bazı kriterlere dikkat etmek gerekmektedir. Malzemesinin kaliteli olması lazımdır. Malzeme yünse en güzel yün, eğer ipekse bursa koza ipeği çok iyidir dünya çapındadır. Çift düğüm olması yani türk düğümü gördes düğümüyle yapılması önemlidir. Kök boya olması gerekmektedir. Kök boyasının en büyük özelliği eskidikçe daha güzelleşir. Piyasada çok sayıda bulunan çin yapımı sahte yün halılara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu kopya tabir ettiğimiz halıların en büyük özelliği tek düğümdür, kök boya kullanılmadığından çabuk yıpranır ve bozulurlar.
Halılarımı yıkattım ama hep kat izi var?
Bunun sebebi merdiven altı tabir edilen halı yıkama firmalarının kullanmış oldukları kazan tabir edilen sıkma makinalarıdır. Bu tip sıkma makinalarında halılar önce dörde sonrada üçe katlanmaktadır. Kimi zaman asıldığında belli olmasada bazen halıdaki kat izi belli olmaktadır. Bunun çözümü kazan yerine halılar tek tek kurutmayı sağlayan rulo tipi santrifüj kullanan halı yıkama tesislerinin tercih edilmesidir. Biz Karbeyaz Halı Yıkama olarak tesisimizde rulo tipi santrifüj kullanmaktayız.
Halı kurutma nasıl yapılır?
Halı sıkma makinaları evizinde bulunan çamaşır makinalarının biraz daha büyüğü gibidir. Halılar rulo yapılarak makinaya verilir .
Makina yüksek devirde döndüğünden halıdaki suyu dışarı atmaktadır. Makinadan çıkan halı %98 kuru olarak çıkar. Kapalı alandaki kurutma odalarına asılarak kuruma ,havalandırma işlemi yapılır.
Halının m2 si nasıl hesaplanır?
Halılar m2 usulü yıkanmaktadır. Bir halının kaç m2 olduğunu hesaplamak son derece kolaydır. Halınızın eniyle boyunu ölçün ve çarpın.
Örneğin :
Eni 1metre boyu 3metre olan bir halı 3*1 = 3 m2 dir.